En trippel axel

Jag hade varit i Långshyttan i en timme och tjugo minuter då det hände. Jag skulle öva inför årets konståkningsvideo. Jag övade på en trippel axel. Det slutade med en skadad axel. Så detta med mitella-rimmet var inget skämt. Det var fullaste allvar. Akuten var nära. Men sen insåg jag att julbordet skulle nog vara godare hemma i Långsbyn än på Falu lasarett så jag stannade hemma och nu är axeln nästan brukbar igen. Sätta på sig jackan är fortfarande svårt. Lite olyckligt nu när det utlovats köldgrader.

Nu hade det inte behövt gå så illa. Om jag bara läst skylten som satt i ishallen:


Eis bitte!

Har haft väldigt dåligt internet den senaste vecka. Därav den dåliga uppdateringen. Något annat som det är dåligt med är is på Lången. Det var ju lite synd. Jag hade ju ganska höga krav på årets is:



Som hemma

Stod och väntade på bussen till IKEA, då kom det en annan busschaufför och frågade om jag skulle åka till IKEA. Ja, svarade jag. Zehn minuten svarade han. Märktes det så tydligt att jag skulle till IKEA? När IKEA-bussen väl kom var det verkligen en IKEA-buss. En minitransferbuss som var gul och blå och som det stod IKEA på. Den stannade dock på lite fler ställen sa jag sade till busschauffören (som var en äldre herre) på knagglig tyska att jag vill av vid IKEA. Då frågade han om jag inte skulle till skolan. Skolan undrade jag? Det var nämligen någon internationell konferens på en skola i närheten. Jag sade att jag var svensk och skulle på IKEA och äta köttbullar. När jag skulle åka var det samma busschaffis. Han frågade vad jag hade köpt på en mycket bra engelska. Svensk choklad till tyska kollegor svarade jag lite chockat. Det visade sig att chaffisen bott i Canada i 13 år och behärskade engelskan. Fast han var inget vidare förtjust i IKEA. Det enda han brukade köpa på IKEA var lax. Blev sugen på rätt mycket på IKEA. Lakrits, dillchips, glögg och kanelgifflar. Dock inte lax. Behärskade dock mig och köpte bara Aladdin-askar till jobbet. Jag skall ju ändå åka hem om tre dagar. IKEA kändes precis som hemma. En trevligt kontrast till det gråa Tyskland. Kände mig som om jag var på hemmaplan. Nu undrar jag bara. Varför åkte jag inte hit tidigare?

Svennebanan

Idag blir det köttbullar pa IKEA till middag.

Karlsruhe: Kunskapens källa

Så var man då tillbaka ”hemma” i Augsburg efter en mycket trevlig och lärorik helg hos Patrik och Maja i Karlsruhe.  Denna helgen gick verkligen i kunskapens och konungarnas tecken.  Jag har bland annat lärt mig:


Att Sigismund kalas bara ”Vasa” i Polen

Att lejon har en väldigt djup basröst

Att piloten som flög planet som kungens far kraschade med var 55 år och från Holland

Att Gustav V dog 1950

Vart Davos ligger

Att Isbjörnar äter inte på lördagar

Att det där med Erik XIV och ärtsoppan bara är en myt (han blev dock förgiftad)

Att skall man pulsa i en halvmeters snö bör man ha bra skor (det hade inte jag)

Att frågesporten uppfanns 1938

Att Thinsulate är en mikro fiber

Hur paradisfågeln ser ut

Att äta choklad till frukost

Att kungens far hette ungefär halva almanackan fast kallades för Edmund

Att Ulm verkar vara poppis på helgerna


Det jag skulle ha behövt lära mig var hur man garnerar en julskinka. Vi gjorde uppenbarligen fel. Våran garnering gick att plocka av när vi tog ut skinkan ur ugnen så vi använde helt enkelt garneringen som serveringsfat. Tror inte det var helt rätt.

Isbjörnen Vitus som varken fick mat eller brudar. Brudarna skulle vakna i februari.





För fler bilder kika in här:
http://picasaweb.google.se/erikajgreen

En vecka kvar

Om exakt en vecka lämnar jag Tyskland. För i år. Skall bli riktigt skönt att få komma hem. Visst är det lite exotiskt (inte erotiskt Lippan!) att vara utomlands men jag känner att jag börjar kunna Augsburg nu. Det jag saknar mest, förutom nära och kära (utan inbördes rangordning) är: · Mitt kylskåp · Att inte förstå allt som sägs eller all information · Innebandyn · Lingon grova med kaviar · Vinterstudion (som har en riktig bra blogg) · Snabbt och stabilt internet · Tillgång till hela min garderob samt alla skor · Lussebullar · Söndagsöppna affärer (tillsammans med punkt ett så blir dettta ett väldigt stort problem) · Kex · Mitt badkar · Riktiga kuddar · Svenskt tangentbord (har skaffat mig grav dyslexi) · Gröt · Sunsilks hårspray

Pappa, Pulver och Håkan

Idag valde jag en konstig rätt i personalmatsalen. Man kan säga att jag inte valde rätt utan att jag valde fel (Göteborgsskämt). Det var korv men det såg ut som korvbröd. Till det serverades mos. Pulvermos. Man skulle ju kunna tro att pappamos och pulvermos är nästan samma sak eftersom pappa jobbar ihop med Pulver (Långshytteskämt) men det är det verkligen inte. Pappamos är det bästa moset! På tal om Göteborg och Pulver så verkar Håkan ocksa känna Pulver: “Pulver hjälpte mig verkligen, skriv det här i tidingen, för jag var nere men uppe på fem”

Inte alltid så lätt

Jag börjar förstå varför tyskarna parkerrar som de gör:



I morgon far jag till Karlsruhe och hälsar på Patrik och Maja!

Wash ´n go!



Det är ganska trångt om torkutrymme på ett hotellrum. Tänk på det innan ni utför julbyket! Det är inte ofta man hänger den blöta tvätten i garderoben.

Tysk julfest

I gaår var det julfest med KUKA. Visste väl inte riktigt hur en tysk julfest gick till men jag hade ända rätt stora förväntingar på kvällen. För när tyskar gör nagot så gör de det ordentligt!

Kan väl börja med att säga att det var inte riktigt som ett svenskt julbord. Julfesten var på en restaurang inne i stan och började 18.00. Det var tydligen helt OK att komma när man ville. Och när man kom så slog man sig ner och beställde något att äta från den vanliga menyn och när man fick in maten sa åt man. Det kändes ganska rörigt och ostrukturerat. En hade till och med med sig hunden på restaurangen! Jag hade väntat mig något helt annat av dess ordningsamma tyskar. Men de kanske behöver vara lite ostrukturerade och "släppa loss" ibland och då kallas det helt enklet julfest.

Nu gick jag ju hem rätt tidigt eftersom jag inte kände mig så pigg så jag kanske missade det roliga. Ryktet säger att våra sex indier stannade till efter midnatt. De såg rätt slitna ut idag.

Ikväll skall jag vara riktigt utländsk och försöka mig på att gå och tvätta i i en sådan där tvättomat. Känns väldigt osvenskt! Jag har dessutom varit utomlands så länge att jag fått byta tandborste. Det har aldrig hänt förut.

En rolig skylt



Fler bilder från Augsburg hittar ni här:
http://picasaweb.google.se/erikajgreen

Eishockey

Glömde några saker angående hockeyn igår. För de första så tar tyskarna det här med hockeyfrillan på största allvar. Jag såg nog de värsta hockeyfrillorna jag någonsin sett igår på matchen. Dessutom har de tomteluva som mössa. Och det är inget konstigt med det. Var väl ett hundratal tomteluvor på matchen igår. Däremot verkar det väldigt ute med vantar i Tyskland. Det tycker jag verkar opraktiskt i dessa vintertider.

När tyskarna går på hockey har de hockeytröja på sig. Ungefär som man kalasbyxor när man går på kalas. Dock spelar det ingen roll vilken hockeytröja man har bara man har en hockeytröja. Såg ett tiotal NHL-tröjor. Bland annat såg jag en Foppa-tröja, det värmde. Den där Foppa verkar vara poppis här i Augsburg. Med tanke på de fodrade Foppa-tofflorna.



På tal om hockey kan det vara något stort på gång inom den greenska familjen.

Montag

Så var det då måndag igen och givetvis har frukotsen inte öppnat än. Vad är detta för något? Att öppna frukosten senare på just måndagar? Sicket tok.

Augsburg ist komplett

Idag har jag varit på hockey. Augsburg mot Mannheim. Det var kallt. Det var ju en utomhusrink med tak på. Det var väl ganska okej till i slutet av andra perioden då det började regna. I kraftig sidvind. Då blev det blött.

 

Man känner ju lite utanför som utlänning här. Jag försökte vara lite tysk idag och beställa take-away-kaffe på tyska. Det gick nog inget vidare för expediten frågade ”sugar or milk?”. Men hockey behärskar jag ju i alla fall. Gick fint i två perioder. Jag klappade händerna på rätt ställe och suckade ”schade” vid missad målchans.  Kände mig som en i gänget. Fick till och med en liten hockeypolare i form av en lite äldre herre där på läktaren.  Men i den andra periodpausen gick jag och köpte mig en hockeykorv och när jag kom tillbaka såg min hockeypolare på mig med en konstig blick. Ketchup? Har du ketchup på korven? Ja, svarade jag försiktigt. Fick sedan ursäkta mig med att jag kom från Sverige. Så gick det med den integreringen.

 

Hockeyn då? Jodå, den var helt okej även om Augsburg förlorade med 5-4 efter straffar. Tyckte nog att Augsburg var det bättre laget. Tyvärr så verkade det inte vara så populärt med defensiven. Det var liksom full fart framåt. Och det gynnade inte Augsburg. Nåt som däremot var populärt var rightskyttar. Det kryllade av dem. Annars skulle jag väl säga att hockeyn höll allsvensk klass.

Två roliga episoder. Först var det ena linjemannen som verkligen hindrade en utvisade Mannheimspelare att komma in på isen igen. Linjemannen stod precis i öppningen och märkte inte att spelare vilja komma ut. Det tyckte publiken (hela 3587 st) var kul. Sedan var det dags för straffläggning. Målvakten ställde sig i målet, spelare som ut på isen. Domaren blåste igång straffen. Men det fanns ingen puck på isen! Och eftersom det var en Mannheimspelare som skulle börja lägga så tyckte publiken också det var kul . Men skrattar bäst som skrattar sist.


1-årsdag

Idag gratuelrar jag mig själv. Idag har jag haft körkort i ett år. I natt drömde jag att jag krockade. Det var inte mitt fel. Halva prövotiden kvar.

Lite mer om tyskar

Idag på frukosten delade jag bord med en tysk familj. Slog till på ett ägg idag. Det gjorde även den tyska farbron. När han var klar så frågade jag artigt "Can you please send me the salt?". Då skickade han papperskorgen (som tyskar har på sina bord). Det säger en del om hur bra tyskar är på engelska.

Såg förövrigt en tysk dam med en fjäder i hatten.

I tyskland får man ett sort utskrivet kvitto när man handlar. Sushi.



Idag skall jag gå ut och fotografera Augsburg har jag tänkt men först är det skidskytte och skidstaffetter som gäller.

Kicker mit Schläger



Det står om Henke Larsson och svensk innebandy idag i den tyska tidningen FrankfurterRundshau. Trevlig frukostläsning.

Bayern München gegen Hoffenheim

Jag vill inte vara sämre. Jag vill också vara engagerad. Jag skall snart bege mig "Fünfzig meter und dann rechts" för att beskåda toppmötet. Det skall tilläggas att jag förde en konversation helt på tyska för att få fram denna vägbeskrivning. Det är nämligen så att på mitt hotell så jobber det på helgerna en man som inte kan ett ord engelska. Och då menar jag verkligen inte ett ord.

Fussball. Jag shoppade i värstaste fulbutiken och nu laddar jag med vitkålssallad, paprika salami och rödvin. Jag fick detta plus ett rör chips och en tub tandkräm för 5 €. Måste ju handla billigt nu när euron är dyr.



Som ni ser har jag servisen med denna resa. En Tupperware-tallrik, en av sex färgglada plastmuggar samt besticken från spåtanten i Hofors.

Om ni undrar så smakade vinet inte så gott. Tror jag. För jag känner knappt någon smak idag. Jag har dock köpt nässpray. Dock efter vissa besvär med betalningen då apoteket inte tyckte ett VISA-kort var ett lämpligt betalningsmedel. Tyskt nässpray är det lite tryck i. Det är skönt att kunna andas igen.

Åter till matchuppladdningen!

Mordbenägen

Idag är det toppmöte här i Bayern. Bayren München mot uppstickarna Hoffenheim. Det verkar engagera. En kollega funderar på att köpa en biljett för 80 €. Som en jämföresle betalde jag 49 € för en match i fotbolls-VM 2006.

På tal om euron så är den rekorddyr idag. Den har gått upp med 5% sedan jag kom hit. Snacka om dålig timing. Måste nog förhandla om min lön. Så jag får den i euro. Känner mig lite som en kanadenisk hockeyklubb som har intäkterna i en sämre valuta än utgifterna.

På tal om hockey läste jag i Södran (Södra Dalarnes tiding för ersom inte är så insatta) att LAIK (Långshyttans AIK) hockey skulle få en ny ismaskin. Kommunen (Hedemora) skulle köpa en Rolba Zamboni 555 av Brynäs. Den går på el. Och på 140 000 SEK. Tydligen ett bra köp enligt kommunalrådet Ingvar Damm.

På tal om hockey en gång till har jag planer att gå och se Augsburg - Mannheim på söndag. Om jag har frisknat till. Augsburg Panthers har en hel del utländska spelare. Bland annat en slovak som heter just Slovak. Passande.

På tal om sjukdom. Är det möjligt att snyta ut livmodern? Det kändes som om jag gjorde det i morse. Dessutom skulle jag kunna mörda för lite nässpray för tillfället. Någon som vet vad nässpray heter på tyska?

Lila luder

Grannen hemma hade nunnit julpynta innan jag åkte. Nu är det ljus i Björkekärr och i mitt vardagsrum igen.



Grannen som tvättade innan mig i helgen är däremot inte så populär hos mig just nu. Jag har lila ludd på hela min packning.

Jag är tokförkyld. Shoppade ett storpack näsdukar idag. Har sett på På spåret. Jag var grym på resorna!

Zurück

Tillbaka i Tyskland. Flög ner igår och sedan blev det lite tågåkning innan jag var framme i Augsburg. Har glömt att berätta att jag nu också har åkt tvåvåningståg. När jag var till München för en dryg vecka sedan åkte jag tvåvåningståg både till och från München. Fick inte mitt gamla rum pa hotellt igår. Fick grannrummet. #45. Det var ett litet rum. Badrummet var större än själva rummet.

 

 

Idag fick jag flytta hem till #46 igen. Var ute och åt middag med fyra chefer igar. Calle undrade om det verkligen krävdes fyra chefer för att hålla ordning pa mig.

 

Blir en lugn kväll ikväll. Har känningar i halsen. Lika bra att vila. Känner ju inte för att bli sjuk här nere när jag skall jobba så mycket. Hade annars varit en fröjd att träna ikväll när alla träningskläder är rena. Det var de inte i slutet av förra veckan.

 

Var lite hungrig idag men jag nöjde mig med en körv mä brö. En halv meter körv mä brö!

 

 

Annars håller jag och största lillsyrran på att planera julens film. Ărets tema är „Disney on ice”. Har nog bestämt vad skall vara. Måste dock lära in en konst. Mycket stretching krävs. Kan bli ett riktigt finalnummer.

 

Fick för övrigt en smärre chock på flyplatsen i fredags. Det såldes ingen Jägermeister i spritshopen! Va? Trodde det var tyskarnas paradsprit. Som tur var hade jag redan inhandlat Jäger hos min lokale handlare. Se hur glad Martin blev när han fick en present av mig:

 

 

 

 

Helgen i Sverige var annars effektiv. Hann med det mesta:

 

  • Thaimat från Studiegången
  • Tvätta fyra maskiner
  • Allum
  • Hälsa på Sjö och lilla Tindra (som var söt och liten)
  • Sitta i sekket med Nanna när IBK spöade Frölunda
  • Net on net
  • IKEA
  • Laga kycklingmiddag
  • Stadium XXL
  • Mediamarkt
  • Skruva ihop ett skrivbord
  • Pizza
  • Frölunda - Linköping (mer Frölundaspö)
  • Glögg

 

Har man hyrbil för 29 SEK skall man ju utnyttja den. My undrade om jag inte gjorde annat än shoppade i Tyskland. Nu ser det ju inte ut som om jag gjorde så mycket mer än shoppade i Sverige heller. Det var dock inte riktigt så illa som det ser ut.

 

Tyvär glömde jag bilderna på Tindra i Sverige sa jag kan inte visa hur söt hon var.